top of page
  • Writer's picturexinomavri

Βαμμένα κόκκινα αυγά

Updated: Apr 18, 2020

Με φλούδες από κρεμμύδια


Είναι μία τόσο απλή διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακά όμορφο, που συνήθως υπάρχει μία δυσπιστία. Μία δυσκολία να πειστούμε ότι τα πράγματα, σ’ αυτήν τουλάχιστον την περίπτωση, είναι απλά και εύκολα.


Αναλυτικές οδηγίες και για αρχάριους

Ιδανικά επιλέγουμε βιολογικά αυγά ή αυγά ελευθέρας βοσκής. Γιατί αυτά έχουν πιο σκληρό τσόφλι και έτσι έχουμε λιγότερα σπασμένα αυγά. Βέβαια σχεδόν πάντα κάποιο μου σπάει...

Αν έχουμε δυνατότητα διαλέγουμε λευκά αυγά γιατί απορροφούν λίγο καλύτερα το χρώμα.

Μ’ ένα μαλακό σφουγγαράκι και ελάχιστο απορρυπαντικό πιάτων σαπουνίζουμε προσεκτικά και ξεβγάζουμε όλα τα αυγά.

Σε μία όσο το δυνατόν πιο πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε 2-3 χούφτες κρεμμυδότσουφλα. Τα σκεπάζουμε καλά με κρύο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα ώστε να χρωματιστεί καλά το νερό.

Αφήνουμε το νερό να κρυώσει με τα κρεμμυδότσουφλα μέσα, και μετά το στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις φλούδες των κρεμμυδιών.

Στο νερό, που πλέον έχει αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, τοποθετούμε προσεκτικά τα αυγά σε μία στρώση, για να μην σπάσουν. Πρέπει το νερό να καλύπτει ολόκληρα τα αυγά.

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Στο 1 αν έχουμε ηλεκτρική κουζίνα ή στο μικρότερο μάτι αν έχουμε κουζίνα γκαζιού. Θα ξεκινήσουν να βράζουν μετά από αρκετή ώρα και αυτό ακριβώς θέλουμε. Από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει το νερό τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 30 λεπτά. Συνήθως αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να πάρουν χρώμα. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, τα αφήνουμε κανένα 20λεπτο ακόμη. Το τσόφλι του αυγού είναι ένα φυσικό υλικό και ο χρόνος πολλές φορές ποικίλει.

Τα βγάζουμε προσεκτικά μ’ ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μία εφημερίδα ή σε χαρτί κουζίνας. Μόλις αρχίσουν να στεγνώνουν τα γυρίζουμε για να μην κάνουν στάμπα στο σημείο που ακουμπούν την εφημερίδα. Όταν κρυώσουν βουτάμε λίγο χαρτί κουζίνας σε ελαιόλαδο και περνάμε όλη την επιφάνεια τους για να γυαλίσουν. Τα αφήνουμε κανένα μισάωρο και μετά μ’ ένα στεγνό χαρτί κουζίνας τα σκουπίζουμε, ώστε να αφαιρέσουμε το λάδι που δεν έχει απορροφηθεί.

Τα αυγά μας είναι έτοιμα! Αν θέλουμε και κάτι επιπλέον πηγαίνουμε στο επόμενο βήμα.

Τα τελευταία χρόνια δεν πολυδιακοσμώ τα αυγά με φύλλα μαϊντανού – άνηθου κτλ. Έχω βρει κάτι πιο καλλιτεχνικό και πολύ πιο εύκολο.

Αφού γυαλίσω τα αυγά με τα λάδι και τα στεγνώσω, παίρνω ένα φύλλο χρυσού, χειροτεχνίας, και κολλάω ασύμμετρα κομματάκια χρυσού πάνω στα αυγά ή, στο τσακίρ κέφι, προσπαθώ να σχηματίσω κάποια πιο στυλιζαρισμένα σχήματα, σταυρούς, γράμματα κτλ. Είναι πολύ εύκολο και η χρωματική αντίθεση τόσο έντονη που ότι και να κάνετε θα βγει όμορφο. Αγοράζετε ένα πακετάκι φύλλων χρυσού και το έχετε μία δεκαετία.


Μπορούμε να κρατήσουμε το νερό και να ξαναβάψουμε 2η και 3 δόση.

Παραδοσιακά τα αυγά τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη, εξού και Κόκκινη Πέμπτη. Συνήθως εγώ τα βάφω νωρίτερα, ώστε τη Μεγάλη Πέμπτη να τα έχω έτοιμα και να δωρίσω σε φίλους κάποια απ’ αυτά.


Κι ένα τραγούδι τελείως ’70ς, με τον... Νταλάρα της Σερβίας από μια μπουμπουκιασμένη άνοιξη που έβαφα αυγά στην οδό Repiska. «Απρίλης στο Βελιγράδι» με το Zdravko Colic

Και του χρόνου γεροί, δυνατοί και μερακλωμένοι!


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page