top of page
  • Writer's picturexinomavri

Μπισκοτάκια Βουτύρου

Για τους καφέδες της καραντίνας


Ονειρεύομαι τους καφέδες που θα ‘ρθουν.

Αυτές τις άτυπες μικρές συναντήσεις στις οποίες μπορούν να ειπωθούν τα σημαντικά μας ή μπορεί και να μην ειπωθεί τίποτε, να είναι γεμάτες με τις σιωπές της οικειότητας.

Ακόμη και όταν δεν είναι καφές και είναι τσάι, η έκφραση παραμένει ίδια. Έλα να πιούμε ένα καφέ, σε περιμένω για καφέ.


Υπάρχει πάντα μια προσμονή πριν τον καφέ.

Μ’ αρέσει να ετοιμάζω κάτι που θα συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι.

Μ’ αρέσει η τελετουργία, η λεπτότητα των πραγμάτων. Δεν είναι γεύμα. Όλα είναι μικρά, συμπυκνωμένα και έχουν μία διαφορετική ένταση.


Η συνταγή που ακολουθεί εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την έννοια της συμπυκνωμένης γεύσης. Είναι τα πιο βουτυρένια μπισκοτάκια που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Είναι χρονοβόρα, περίπλοκα, αλλά αξίζουν το κάθε λεπτό που θα δαπανήσετε.

Θέλω να ξορκίσω την αδράνεια της καραντίνας. Μην τον αναβάλουμε τον καφέ. Ας είναι διαδικτυακός, ας είναι απ’ το απέναντι μπαλκόνι ή σ’ ένα παγκάκι.

Αυτά τα μπισκοτάκια είναι ιδανικά για να τα πάρουμε μαζί μας σ’ ένα σακουλάκι και να τα μοιραστούμε σε μια ανοιχτωσιά ή να τα αφήσουμε έξω από την πόρτα του γείτονα.

Για να πιούμε τώρα έναν καφέ.


Μπισκότα βουτύρου


Υλικά

275 γρ βούτυρο

180 γρ ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

2 κουταλιές σούπας γάλα (30ml)

375 γρ αλεύρι* για όλες τις χρήσεις (250 γρ + 125 γρ)

3 γρ μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι κοφτό)

1/4 κ.γ. αλάτι


Υλοποίηση

1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να σκουραίνει λίγο. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο μπαλκόνι να κρυώσει αλλά όχι να στερεοποιηθεί.


2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο πολύ μέχρι να γίνει σαν σαντιγύ.


3. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και μετά τη βανίλια, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.


4. Χωρίζουμε τα 2/3 του αλευριού (τα 250 γρ) τα κοσκινίζουμε μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μίγμα με ένα κουτάλι εξακολουθώντας να χτυπάμε με το μίξερ.


5. Το υπόλοιπο 1/3 του αλευριού (τα 125 γρ) το προσθέτουμε μετά ζυμώνοντας με τα χέρια.


6. Πλάθουμε τη ζύμη σε κυλίνδρους διαμέτρου 3 εκατοστών και τυλίγουμε κάθε κύλινδρο με αλουμινόχαρτο. Τους βάζουμε σε ένα δισκάκι και τους αφήνουμε στο ψυγείο (όχι κατάψυξη!) για μια νύχτα. Έτσι θα στερεοποιηθεί το βούτυρο και θα μπορέσουμε την επόμενη μέρα να τα κόψουμε.


7. Την επόμενη κόβουμε τη ζύμη σε φέτες μισού εκατοστού (όχι κάτω από 4 χιλιοστά γιατί γίνονται πολύ λεπτά. Βάζουμε τα φετάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

8. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160ο C.


9. Βάζω δύο ταψιά ταυτόχρονα στη θέση 2 και 4 (μετράμε από κάτω). Στα 8 λεπτά βγάζω το πάνω ταψί. Αφήνω το άλλο ταψί 1-2 λεπτά ακόμη.


10. Τα μπισκότα πρέπει να ροδίσουν ελαφρά μόνο. Όταν τα βγάζουμε είναι μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται υπέροχα τραγανά!


*Χρησιμοποιούμε κάποιο "μαλακό" αλεύρι για κέηκ και μπισκότα / δεν βάζουμε αλεύρι για τσουρέκι ή για ψωμί.


Η συνταγή είναι γερμανική και την έφερε στην οικογένεια η πολυτάλαντη αδελφή μου, πριν από 30 σχεδόν χρόνια, μετά από ένα ταξίδι της στη Γερμανία, που περιελάμβανε και έναν εξαιρετικό καφέ. Την ευχαριστώ θερμά και γι’ αυτό!

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page