top of page
  • Writer's picturexinomavri

Λάβα Κέικ ή σοκολατένια βόμβα

Updated: Feb 2, 2022

Πριν από πολλά - πολλά χρόνια, σ’ ένα μάθημα περί υπαρξισμού, έσκασε στη μέση της αίθουσας σαν σοκολατένια βόμβα μία φουντουκόπιτα, όπως την κατονόμασε ο δημιουργός της. Tην απολαύσαμε ανάμεσα σε συζητήσεις για τον Χάιντεγκερ και τον Κίρκεγκωρ και στο τέλος του μαθήματος, ανάμεσα στις σημειώσεις περί του νοήματος της ύπαρξης χώθηκε και η συνταγή με τίτλο «οίστρος φουντουκόπιτας».


Την εντόπισα πριν λίγο καιρό, και αναπολώντας εκείνες τις μέρες, είπα να την δοκιμάσω. Οι χρόνοι ψησίματος που δίνω είναι για ένα κλασικό λάβα κέικ με πολύ ρευστή σοκολάτα στο εσωτερικό του. Αν οι χρόνοι ψησίματος γίνουν: 20 λεπτά στους 200 βαθμούς και 10 λεπτά στους 150 βαθμούς, το αποτέλεσμα θα είναι ένα ζουμερό σοκολατένιο κέικ.

Όπως και να το ψήσετε, είναι μια εύκολη, πεντανόστιμη και απίστευτα σοκολατένια συνταγή, η οποία μπαίνει με άνεση στo top5 των γλυκών που χρειάζεται να έχει κανείς στη ζαχαροπλαστική του ατζέντα.


Υλικά

250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 55 – 65 % κακάο

170 γρ σοκολάτα γάλακτος

200 γρ. βούτυρο

5 αυγά μεσαία (ή 4 μεγάλα)

130 γρ. ζάχαρη

130 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. ωμά φουντούκια, χοντροκομμένα. Αν προτιμάτε μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα ή καρύδια ή να παραλείψετε τελείως τους ξηρούς καρπούς.


Υλοποίηση

Σπάμε τις σοκολάτες σε κομμάτια και μαζί με το βούτυρο τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.

Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά έως ότου αφρατέψουν.

Ενοποιούμε τα δύο μείγματα και τα ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μαρίζ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με τη μαρίζ. Στο τέλος προσθέτουμε και τα φουντούκια.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία φόρμα ή ένα ταψάκι. Ψήνουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία θέση, για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς, και άλλα 10 λεπτά στους 150 βαθμούς.

Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Έχουμε στο νου μας ότι το εσωτερικό του γλυκού είναι ρευστό.


Οι χρόνοι ψησίματος αφορούν το ψήσιμο του γλυκού σε μία μεγάλη στρογγυλή φόρμα κέικ.

Αν μοιράσετε τη δόση σε δύο μικρότερα σκεύη, ψήστε 7 λεπτά στους 200 και 8 λεπτά σους 150 βαθμούς. Η διαφορά φαίνεται μικρή, αλλά εξασφαλίζει ότι το εσωτερικό του γλυκού θα παραμείνει ρευστό, σαν λάβα σοκολάτα.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page