top of page
Writer's picturexinomavri

Γιαούρτι από σπίτι

Απλό σπιτικό γιαούρτι Άργησα πολύ να δοκιμάσω να κάνω σπιτικό γιαούρτι, παρ’ όλο που είχα εικόνες και μνήμες από το πατρικό μου. Τελικά όταν το αποφάσισα, είδα ότι είναι πανεύκολο, πολύ πιο οικονομικό και δίνει την ευκαιρία να φτιάξει κανείς ένα γιαούρτι κόντα στα δικά του γούστα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, και γίνεται ακόμη ευκολότερη αν διαθέτουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.


Αν και θυμάμαι από τη μητέρα μου, τη διαδικασία με το τύλιγμα του γιαουρτιού στην κουβέρτα, επιλέγω την πιο ασφαλή λύση του φούρνου, με την αυστηρά καθορισμένη θερμοκρασία. Για να είμαι σίγουρη. Υλικά 1 λίτρο γάλα, με όλα του τα λιπαρά 1 γεμάτη κουταλιά γιαούρτι, ζωντανό με πέτσα, που να σας αρέσει η γεύση του. Όσο το δυνατόν πιο φρέσκο. (Όσο πιο πολύ πλησιάζει η ημερομηνία λήξης, τόσο λιγότερα ζωντανά γαλακτικά βακτήρια βρίσκονται στο γιαούρτι.) Οδηγίες Σε μία κατσαρόλα, ψηλή και με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, έως ότου φτάσει τους 90ο C. Θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά. Όλο αυτό το διάστημα ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το γάλα στο πάτο αλλά και για να μην πιάσει πέτσα. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, πρακτικά αυτή την θερμοκρασία την πιάνει το γάλα λίγο πριν βράσει, όταν αρχίσει να φουσκώνει. Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει έως ότου κατέβει στους +- 40ο C. Κάτω από 35ο ή πάνω από 49ο τα ένζυμα του γιαουρτιού δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν. Πρακτικά το γάλα είναι στους +- 40ο C όταν μπορούμε να βάλουμε το δάχτυλό μας μέσα στο γάλα και αντέχουμε να μετρήσουμε έως το 20. Στραγγίζουμε το γάλα σ’ ένα δεύτερο σκεύος και διαλύουμε καλά, στο χλιαρό πλέον γάλα, την κουταλιά γιαουρτιού, μ’ ένα αυγοδάρτη. Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια, ανάβουμε το φούρνο στους 50ο C, στις αντιστάσεις και τα τοποθετούμε μέσα. Τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες. Τσεκάρουμε αν έχουν πήξει ικανοποιητικά, διαφορετικά τα αφήνουμε λίγο ακόμη, και τα βγάζουμε από το φούρνο. Μόλις αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Το γιαούρτι μας είναι έτοιμο.

Από αυτό το γιαούρτι μπορούμε να κρατήσουμε λίγο ως μαγιά, για να φτιάξουμε την επόμενη δόση μας, αρκεί να το κάνουμε σχετικά άμεσα.



0 comments

Comments


bottom of page