top of page
Writer's picturexinomavri

Το γιουβέτσι της ξαδέλφης

Αφιερωμένο σ’ αυτούς που μαγειρεύουν κάθε μέρα


Έχω μία ξαδέρφη, η αγαπημένη μου, η οποία αν υπήρχε δικαιοσύνη στον πλανήτη θα έπρεπε κουζινικά να έχει λάβει το βαθμό του στρατηγού. Βρέξει χιονίσει για περισσότερα από 30 χρόνια, κάθε μέρα, (κάθε μέρα, 30 και πλέον χρόνια. Μου φέρνει ίλιγγο και απεριόριστο θαυμασμό και μόνο που το λέω), θα ετοιμάσει ένα φαγητό, περιποιημένο, σένιο, για να ταΐσει την οικογένεια της. Υπολογίζοντας τα γούστα ολονών, τις συνήθειές τους και τις ιδιαιτερότητες της στιγμής, γιορτές, αντάρες και φυσικά το πορτοφόλι. Κλασική μαγειρική, στέρεη, χωρίς επάλληλες υφές, ανατροπές και επιγεύσεις. Ξαδέλφη μπροστά σου χτυπάω προσοχή και παραδίδω το γιουβέτσι σου στο κοινό.


Γιουβέτσι με μοσχάρι


Για 4-5 άτομα

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι, ιδανικά χτένι, κομμένο σε μερίδες

1 πακέτο κριθαράκι

8 φλιτζάνια (2 λίτρα) υγρά, δηλ ζωμό + βραστό νερό αν χρειαστεί

1 φλιτζάνι (250 γρ) χυμό φρέσκιας ντομάτας ή κονκασέ

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ φλιτζάνι (120ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Βράζουμε το μοσχάρι, ξαφρίζοντας το για περίπου 45 λεπτά ή έως ότου μαλακώσει.

Σ’ ένα δεύτερο σκεύος αχνίζουμε κρεμμύδι σε 2-3 κουταλιές νερό. Μόλις μαλακώσει το κρεμύδι, προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και όλο το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε, αφήνουμε να βράσει, και στο 10λεπτο προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Συνεχίζουμε το βράσιμο της σάλτσας για άλλα 10 λεπτά έως ότου μελώσει η σάλτσα.

Στραγγίζουμε και μετράμε το ζωμό που βράσαμε το μοσχάρι. Αν δεν επαρκεί η ποσότητα των υγρών, χρειαζόμαστε είπαμε 8 φλιτζάνια, συμπληρώνουμε με νερό. Και ρίχνουμε μία βράση γιατί θέλουμε τα υγρά να κοχλάζουν.

Βάζουμε στη γάστρα το κριθαράκι, τη σάλτσα με το κρέας και τα κοχλάζοντα υγρά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε με κλειστή γάστρα για 20 λεπτά στους 250ο C στις αντιστάσεις.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε με κλειστό καπάκι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και σερβίρουμε.


0 comments

Comments


bottom of page