top of page
Writer's picturexinomavri

Γριβάδι Κερκίνης

Ψάρι στη λαδόκολλα

Εμείς οι ορεσίβιοι έχουμε ένα ένοχο γαστρονομικό μυστικό. Αν έρθει η κουβέντα στο θέμα, αποφεύγουμε να πάρουμε θέση και συνεχίζουμε αθόρυβα να ξεκοκαλίζουμε το ψαράκι μας. Οι πιο αδύναμοι χαρακτήρες από μας, ψεύδονται ασυστόλως ότι ντεμέκ προτιμούν τα θαλασσινά ψάρια. Είναι όλα ψέματα! Αν έχεις μεγαλώσει δίπλα σε λίμνη ή ποτάμι, αν έχεις μάθει να ξεκοκαλίζεις γριβάδι μόνος σου από δέκα ετών, ό,τι βουτιές και να κάνεις σε θαλασσινές γεύσεις, πάντα θα αναζητάς τη γεύση ενός ψαριού του γλυκού νερού. Το ξέρουμε ότι δεν είναι φίρμες, δεν είναι πρώτα ονόματα στην γαστρονομική πίστα, αλλά εμείς ξέρουμε τις δυνατότητες τους.



Τα ψάρια του γλυκού νερού έχουν χάρες και γευστικές εκπλήξεις που οι θαλασσόλυκοι δεν μπορούν να φανταστούν. Ψάρια με βαθιά γεύση, έντονη επίγευση και δεκάδες δυνατότητες μαγειρέματος, συχνά πολλαπλάσιες των θαλασσινών, αποτελούν ένα γερό στανταράκι της κουζίνας μου.

Ένα από τα πιο διάσημα λιμνίσια ψάρια είναι το γριβάδι, όπως το λέμε στο Βορά ή κυπρίνος, όπως το ξέρει ο Νότος. Φυτοφάγο, ευμεγέθες και πεντανόστιμο. Η πιο δημοφιλής συνταγή του είναι τηγανητό, κρατσανιστό και χρυσαφένιο. Το χειμώνα το προτιμάμε στο φούρνο με πράσα, ενώ με τα κεφάλια του φτιάχνουμε εξαιρετική ψαρόσουπα.

Το φετινό φθινόπωρο το έκανα για πρώτη φορά στην λαδόκολλα και άρεσε σε όλους. Πανάλαφρο, εύκολο, κρατά καθαρό και το φούρνο, το καθιέρωσα, και όποτε ερχόταν ο ψαράς με το ντάτσουν έπαιρνα 2-3.

Γενικά, μ’ αρέσει πολύ να ψήνω τα ψάρια στη λαδόκολλα γιατί παραμένουν ζουμερά. Προσθέτω τα απολύτως βασικά, ουσιαστικά αλατίζω τα ψάρια και βάζω λίγο λάδι. Τα κλείνω καλά στη λαδόκολλα γυρίζοντας τις άκρες της και τα βάζω στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 200 C. Ανάλογα με το μέγεθος, του ψαριού, χρειάζεται γύρω στα 20-30 λεπτά να ψηθεί. Το γριβάδι που είναι και λίγο παχουλό ήθελε γεμάτα 30 λεπτά.

Η πιο έντονη κατηγορία που αντιμετωπίζουν συχνά τα λιμνίσια ψάρια και κυρίως τα μεγάλα, είναι η χωματίλα που πολλές φορές μπορεί να εντοπίσει κάποιος στη γεύση τους. Αυτό είναι αληθές, αλλά αν είναι μάγκας ο ψαράς ξέρει και το διορθώνει. Ο οποίος ψαράς, αφού ψαρέψει το ψάρι του το αφήνει νηστικό για 2-3 εικοσιτετράωρα σε μία δεξαμενή με καθαρό νερό. Μετά από αυτό το μόνο που γεύεται κανείς είναι μία ωραία σάρκα με γεμάτη γεύση.

Πάμε Γριβάδι

Εκτός από ψάρι υπάρχει και οικισμός με το όνομα Κυπρίνος. Στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εκεί όπου ο ποταμός Άδρας καθορίζει την οικονομία όλης της περιοχής, υπάρχει ο Δήμος Κυπρίνου που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ψάρι, καθότι σε όλο τον Άδρα το ψάρι υπάρχει σε αφθονία.


Το Γριβάδι για γλεντζέδες

Ο Όμιλος Φίλων Λίμνης Δοϊράνης διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο Γιορτή γριβαδιού, σε συνεργασία με τους ψαράδες της Βόρειας Μακεδονίας.




0 comments

Comments


bottom of page