top of page
  • Writer's picturexinomavri

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας

Updated: Feb 17, 2022

Στριφτή κολοκυθόπιτα


Κάθε φθινόπωρο εμφανίζονται στην κουζίνα μου πολυάριθμες κολοκύθες. Λίγες από τον κήπο μας και αρκετές, πεσκέσια από φίλους και γνωστούς.



Κάποιες γίνονται σούπες, κάποιες πουρέδες, λίγες ψήνονται στο φούρνο με αρωματικά, και, τελευταίες στην κατάταξη ως πιο χρονοβόρες, έρχονται οι πίτες. Σήμερα μ’ έπιασε η προκοπή, και είπα πρωί –πρωί να κάνω μια γλυκιά, στριφτή κολοκυθόπιτα, για να συνοδέψει τους καφέδες του δεκατιανού. Βγήκε αρωματική, αχνιστή, με την κανέλα να μοσχοβολάει όλο το σπίτι.

Επειδή οι γλυκοκολοκύθες που έχω, είναι ξερικές κυκλαδίτικες, δεν προσθέτω στη γέμιση της πίτας σιμιγδάλι ή πλιγούρι, για να μαζέψει τα υγρά. Προτιμώ να σοτάρω την κολοκύθα σε λίγο κρεμμυδάκι και να στεγνώσει εκεί όσο χρειάζεται.

Για το σοτάρισμα της κολοκύθας χρησιμοποιώ ελαιόλαδο, ενώ στα φύλλα και στο ταψί βάζω φρέσκο βούτυρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα ή μόνο το άλλο, χωρίς μεγάλες γευστικές διαφορές

Σχετικά με τη ζάχαρη, την έχω μειώσει δραστικά, γιατί τόσο η ίδια η κολοκύθα όσο και οι άφθονες σταφίδες, διαθέτουν την απαραίτητη γλύκα. Αν κάποιος είναι πιο γλυκατζής, προσθέτω λίγη άχνη στο σερβίρισμα, που κάνει και εξαιρετικό εφέ.

Τέλος, προσθέτω ξύσμα πορτοκαλιού που ανακάλυψα τυχαία ότι της πάει πολύ.


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (Χρυσή Ζύμη)

1.200 περίπου κόκκινη κολοκύθα (το βάρος αφορά καθαρισμένη κολοκύθα)

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κυβάκια

5 κουταλιές ελαιόλαδο

φρέσκο βούτυρο για το ταψί και το άλειμμα των φύλλων

150 γρ, ζάχαρη

200 γρ μαύρες σταφίδες

250 γρ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

ξύσμα από δύο βιολογικά ακέρωτα πορτοκάλια

2 κοφτές κουταλιές κανέλα




Υλοποίηση

1. Καθαρίζουμε τη κολοκύθα, αφαιρώντας τη φλούδα και τις ίνες με τα σπόρια που έχει στο εσωτερικό της. Τρίβουμε τα κομμάτια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.

2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γυαλίσει ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα, ώσπου να μαραθεί. Αν δεν είναι πολύ φαρδύ το σκεύος μας, το κάνουμε σε δύο δόσεις. Μόλις χάσει λίγο τον όγκο της και τα λίγα υγρά που έχει την τοποθετούμε σε μία γαβάθα.

3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες την κανέλα και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας.

5. Βουτυρώνουμε το ταψί μας.

6. Παίρνουμε ένα φύλο κρούστας, το βουτυρώνουμε καλά (με λιωμένο βούτυρο), βάζουμε τρεις κουταλιές υλικού στην μία στενή άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό.

7. Το τοποθετούμε στριφογυριστά στα κέντρο του ταψιού.

8. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, δημιουργώντας μία σπείρα στο ταψί μας, έως ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα. (Τα 1.200 γρ κολοκύθας είναι ταμάμ για 1 πακέτο φύλλα, σε στρογγυλό ταψί Νο 40)

9. Βουτυρώνουμε καλά την πίτα μας από πάνω και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 C, για τουλάχιστον μία ώρα. Θέλουμε να ροδίσει καλά.


Τips: Αν θέλουμε αντί για μία μεγάλη σπείρα μπορούμε να κάνουμε με κάθε φύλλο μία μικρή.

Μπορούμε να τη σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και πρόσθετη κανέλα, ή λίγες σταγόνες από γλυκό του κουταλιού από εσπεριδοειδή. Ότι έχουμε στο ντουλάπι μας, πορτοκάλι, περγαμόντο, μανταρίνι.



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page