top of page
  • Writer's picturexinomavri

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Η συνταγή της απλότητας


Μία από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές του χειμώνα είναι η κολοκυθόσουπα. Την ετοιμάζω πολύ συχνά, και ειδικά όταν έχουμε φιλοξενούμενους, την σερβίρω ως πρώτο πιάτο. Όταν δίνω τη συνταγή, δέχομαι επανειλημμένες ερωτήσεις, γιατί οι περισσότεροι είναι δύσπιστοι ότι με τόσο λίγα υλικά το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο. Έχω δοκιμάσει δεκάδες κολοκυθόσουπες, με κρέμα γάλακτος με γιαούρτι, με πατάτες, με ζωμούς κρέατος ή λαχανικών, με 32 μπαχαρικά που τα αναμειγνύεις μια νύχτα με πανσέληνο. Σ’ αυτή τη συνταγή επιμένω ότι αν έχεις καλή κολοκύθα όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.



Ειδικά, αυτή την εποχή, που έχουμε στην κουζίνα μας τα πρωτόλαδα, μία καλή κολοκύθα και ένα ωραίο αρωματικό φρέσκο ελαιόλαδο δημιουργούν ένα πιάτο, τιμή και δόξα στην κουζίνα της απλότητας.


Υλικά

Για 4 μερίδες


1 & ½ κιλό ψαχνό από κολοκύθα

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

λίγο χυμό πορτοκάλι

θαλασσινό αλάτι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο




Υλοποίηση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα με ένα καλό μαχαίρι, αφαιρώντας τη φλούδα και τις ίνες από το εσωτερικό της και κόβουμε τη σάρκα της σε κύβους.

Σε μία κατσαρόλα, με χοντρό πάτο, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, έως ότου γίνει διάφανο. Ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα ανακατεύουμε για να λαδωθούν καλά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να μην σκεπάζονται καν τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, έως ότου μαλακώσουν. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε με φειδώ λίγο βραστό νερό.

Ανάλογα την κολοκύθα θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα να βράσει καλά.



Μόλις δούμε ότι τα κομμάτια της κολοκύθας διαλύονται, κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την διαλύουμε είτε με τη ράβδο λαχανικών είτε στο μπλέντερ. Θέλουμε ένα απολύτως ομοιογενές μείγμα. Επιστρέφουμε όλο το υλικό στην κατσαρόλα και ελέγχουμε την πυκνότητά της. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει μία βράση για ακόμη για 5-10 λεπτά. Τσεκάρουμε το αλάτι προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.


Σερβίρουμε και περιχύνουμε στα πιάτα με 2-3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.

Λόγω εποχής, αν έχω βρασμένα κάστανα, πασπαλίζω τα πιάτα και με λίγο τρίμμα κάστανου. Επίσης, όταν έχω φρέσκα κουμ κουάτ, αντί για χυμό πορτοκαλιού, ψιλοκόβω τα κουμ κουάτ, με τη φλούδα τους φυσικά, και πασπαλίζω το πιάτο με μία κουταλίτσα ψιλοκομμένα κουμ κουάτ.





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page