...χωρίς ζελατίνη
Μοσχοβολάνε πορτοκάλι, δεν περιέχουν ίχνος χρώματος, αρώματος ή ζελατίνη. Είναι πεντανόστιμα και αν και χρονοβόρα, η συνταγή δεν έχει καμία δυσκολία. Τολμήστε το και απολαύστε τα πιο ωραία λουκούμια, (μετά τα μουστολούκουμα!) που φάγατε ποτέ.
Δικαιωματικά θα έπρεπε να τα ονομάσω τα Λουκούμια της Ηλείας γιατί γίναν σε έδαφος αυτής της ένδοξης περιοχής, με πορτοκάλια που μόλις κόπηκαν από έναν τοπικό πορτοκαλεώνα.
Υλικά για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
1 & ½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (ξύσμα από 4 μεγάλα ακέρωτα βιολογικά πορτοκάλια. Μην κάνετε εκπτώσεις, το χρειάζεται όλο για να μοσχοβολήσει.)
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου δέσει το σιρόπι. Είμαστε προσεκτικοί για να μη φουσκώσει και χυθεί το μείγμα. Το σιρόπι μας έχει δέσει όταν ρίξουμε μία σταγόνα μέσα σ’ ένα μπολ με κρύο νερό και η σταγόνα πάει στον πάτο και δεν διαλύεται. Αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο κουζίνας, το σιρόπι είναι έτοιμο όταν φτάσει τους 113 βαθμούς C. Καθαρές δουλειές χωρίς αμφιβολίες.*
Μόλις γίνει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε προσεκτικά για να αφαιρεθούν τα ξύσματα του πορτοκαλιού**.
Υλικά για το βασικό μείγμα
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι κορν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Βάζουμε όλα τα υλικά για το βασικό μείγμα, σε μία μεγάλη κατσαρόλα, διαλύουμε προσεκτικά το κορν φλάουρ και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς πολύ καλά. Σε λίγα λεπτά το μείγμα μας μετατρέπεται σε μία πηκτή κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας διαρκώς.
Αφού ενσωματώσουμε όλο το σιρόπι συνεχίζουμε το βράσιμο του μείγματος για 45 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρώς, αλλά χωρίς να σταματάμε. Τα 45 λεπτά είναι αρκετός χρόνος, αλλά τελείως απαραίτητος για να γίνει το μείγμα μας όπως πρέπει.
Ευτυχώς δεν χρειάζεται έντονο ανακάτεμα και μπορούμε να ξεκουράζουμε λίγο το χέρι μας. Μετά τα 40 λεπτά θα δείτε να αναδύονται από το μείγμα μεγάλες φουσκάλες, σημάδι ότι είναι έτοιμο.
Πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ ένα ταψάκι*** και χύνουμε μέσα το μείγμα. Κουνάμε λίγο το ταψάκι ώστε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα.
Το αφήνουμε μία νύχτα να στεγνώσει και την επόμενη, με ένα μαχαίρι περνάμε γύρω–γύρω όλο τα ταψάκι για να ξεκολλήσουμε τα τοιχώματα.
Πασπαλίζουμε ένα ξύλο κοπής με κορν φλάουρ και αναποδογυρίζουμε το ταψάκι μας, ώστε το μείγμα να πέσει πάνω στο κορν φλάουρ.
Πασπαλίζουμε και την πάνω πλευρά με κορν φλάουρ και μ’ ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι κόβουμε πρώτα σε λωρίδες, και μετά κάθε λωρίδα σε τετράγωνα.
Όταν κοπούν τα λουκούμια μας τα τινάζουμε για να φύγει το πολύ κορν φλάουρ.
Σε μία γαβάθα ρίχνουμε ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε μέσα τα λουκουμάκια μας, ανακατεύοντας τα προσεκτικά. Τα βγάζουμε από την άχνη και τα τοποθετούμε σ’ ένα βάζο.
* Όσο το μείγμα βράζει και γίνεται πιο πηκτό, τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία του. Φτάνοντας τους 113 βαθμούς C ξέρουμε ότι έφτασε στο σημείο πυκνότητας που θέλουμε.
**Τα ξύσματα δεν τα πετάμε, είναι πεντανόστιμα. Μπορούμε να τα ανακατέψουμε με λίγο γιαούρτι ή να τα απλώσουμε πάνω σε 2-3 μπισκότα.
*** Την πρώτη φορά που έφτιαξα τη συγκεκριμένη δόση που γράφω παραπάνω, χρησιμοποίησα ένα ταψί διαστάσεων 25Χ35. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σχετικά λεπτό στρώμα μείγματος, ιδανικό για μικρά λουκουμάκια. Για το κλασικό μεγάλο λουκούμι, ήθελε λίγο πιο μικρό ταψί ώστε να γίνουν τα λουκούμια λίγο πιο χοντρά. Οπότε τη δεύτερη φορά έβαλα το μείγμα σ’ ένα γυάλινο σκεύος διαστάσεων 25Χ21 και βγήκαν ταμάμ.
Comments