top of page
  • Writer's picturexinomavri

Ποντιακό ζυμαρικό με κινέζικο αέρα

Μακαρίνα σε ρόλο νουντλ

Η μακαρίνα είναι ένα ποντιακό ζυμαρικό, αρκετά γνωστό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η σωστή μακαρίνα είναι λεπτή και αέρινη, λίγο πιο χοντρή από το φιδέ. Το σχήμα της την καθιστά ιδανική σε ρόλο νουντλ, για μαγειρέματα με κινέζικη αύρα. Γενικά, είναι ένα ζυμαρικό που μπορεί να δώσει δεκάδες ευφάνταστα πιάτα και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει κάνει την καριέρα που της αναλογεί.



Ένα βασικό της πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι βράζει σε ελάχιστα λεπτά, συνήθως στο μισό χρόνο απ’ ότι το σπαγγέτι. Αν σας αρέσει λοιπόν το κινέζικο, αλλά γοητεύεστε και από την καθαρότητα των μεσογειακών γεύσεων, αυτή είναι μία συνταγή ταμάμ. Τόσο όσο εξωτική, αλλά παραδοσιακή στον πυρήνα της.

Υλικά

300 γρ. μακαρίνα

500 γρ. ψαχνό κοτόπουλο, κομμένο μπαστουνάκια, πάχους περίπου ένα εκατοστό

2 φέτες φρέσκο ανανά, κομμένο σε κυβάκια

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 καρότα, κομμένα ζουλιέν

500 γρ μανιτάρια, φρέσκα, κομμένα σε χοντρές φέτες

χυμό από ½ λεμόνι

2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

50 ml σόγια σος, βιολογική

¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Σ’ ένα γουόκ ή ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου για 4-5 λεπτά, ώστε να αρχίσουν να ροδίζουν.

Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 3-4 λεπτά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε, τη σόγια σος και το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε, πάντα σκεπασμένα, για να μην εξατμιστεί το ζουμάκι τους, για περίπου 10 λεπτά ακόμη, ώστε να γίνουν μεν, αλλά να κρατάνε στο δόντι. Το τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε τον ανανά.

Αν ρυθμίσουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό. Αν μας ξεφύγει λίγο, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, 2-3 κουταλιές της σούπας, ώστε να μην αρπάξουν τα υλικά.

Ταυτόχρονα σε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζουμε τη μακαρίνα

για 7 λεπτά. Μόλις γίνει, τη σουρώνουμε και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Τη ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε από πάνω το κοτόπουλο με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε προσεκτικά, σερβίρουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με κόλιανδρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε μία ελληνοκινεζική γευστική σύμπραξη.

Aν δεν έχετε ανανά ή αν δεν σας ενθουσιάζει τόσο η γεύση του φρούτου με τα ζυμαρικά, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά πετμέζι, ώστε να επιτευχθεί αυτή η ελάχιστη γλύκα που χαρακτηρίζει το κινέζικο πιάτο.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page