top of page
  • Writer's picturexinomavri

Μελομακάρονα

Updated: Dec 14, 2020

Για μελομακάρονα τραγανά, με στιβαρό σώμα, τόσο όσο σοροπιασμένα και μαγευτικά αρωματικά.

Ακόμα και αν δεν είστε λάτρης αυτού του παραδοσιακού γλυκού, είναι τόσο καλή η συνταγή και τόσο διαφορετικό το αποτέλεσμα, που αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Είναι η οικογενειακή μας συνταγή για τα μελομακάρονα, εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Η αγαπητή μου αδελφή την τελειοποίησε. Μετρημένη με απόλυτη ακρίβεια, γιατί η ζαχαροπλαστική την χρειάζεται και γιατί εν τέλη η ακρίβεια συνεπάγεται ευκολία.

Την κάνουμε πάντα με ελαιόλαδο Μυτηλίνης, το οποίο είναι λεπτόρευστο και με διακριτικότατο άρωμα, ότι πρέπει δηλαδή για τη ζαχαροπλαστική. Μην σας αποθαρύνει η μεγάλη λίστα αρωματικών, αξίζουν τον κόπο και φτιάχνουν ένα ξεχωριστό μελομακάρονο.


Υλικά για τα μελομακάρονα

2 φλ. ελαιόλαδο Μυτιλήνης, ή ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο (420γρ)

½ φλ. χυμό πορτοκαλιού (115γρ)

½ φλ. ρακή (τσικουδιά, τσίπουρο, εννοείται χωρίς γλυκάνισο) (115γρ)

1 κ.γ. γαρύφαλλο κοπανισμένο

2 κ.σ. κανέλλα

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο*

1 κ.γ. μπαχάρι (all spice in english)*

2 βανίλιες ή το εσωτερικό από ένα μπαστουνάκι βανίλιας (ή 2 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας)*

ξύσμα από 2 πορτοκάλια & 1 λεμόνι βιολογικά- ακέρωτα (αν τα φρούτα μας είναι μικρά διπλασιάζουμε τις ποσότητες: 4 πορτοκάλια και 2 λεμόνια)

1 κ.γ. σόδα

¼ φλ. ζάχαρη (50γρ)

2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (Αγ. Γεωργίου)(340γρ)

4 – 4 ½ φλ. αλεύρι (500γρ) "Μάνα" κίτρινο για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. αλάτι


Υλικά για το σιρόπι

3 φλ. Ζάχαρη (700γρ)

1 ½ φλ. μέλι (400γρ)

1 φλ. νερό (240ml)


+ 200γρ καρύδια


*Επιπλέον μπαχαρικά που δεν περιλαμβάνονται στις παραδοσιακές συνταγές αλλά κάνουν τα μελομακάρονα ξεχωριστά, μπορείτε να τα βάλετε όλα ή μόνο μερικά από αυτά.


Υλοποίηση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά με τα αρωματικά, διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί (αν δεν το κάνουμε και ρίξουμε αμέσως το αλεύρι, θα νομίσουμε ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι και μετά τα μελομακάρονα θα γίνουν σαν σόλες)

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 4 φλιτζάνια (500γρ) αλεύρι μαζί με το μπέικιν.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο, να βγάζει κάπως το λάδι.

Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται παίρνουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα.

Προτιμώ να ζυγίζω τη ζύμη, ώστε τα μελομακάρονα να βγαίνουν ομοιόμορφα. Υπολογίζω 23 γρ για κάθε μελομακάρονο. Δεν παίρνει πολύ χρόνο, όσο φαντάζεται κανείς στην αρχή. Σκεφτείτε μόνο το χρόνο που θα ξοδεύατε με αμφιβολίες και ερωτηματικά, αν είναι οκ κάθε μελομακάρονο. Ξεγελάνε στο μάτι και φαίνονται μικρά, αλλά όταν ψήνονται φουσκώνουν και απλώνουν. Αν τα κάνουμε μεγαλύτερα κινδυνεύουν να γίνουν σαν παντόφλες. Γίνονται περίπου 70 κομμάτια σε κομψό μέγεθος.


Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 175ο C με αέρα, στη μεσαία θέση, για 25 λεπτά.


Σιρόπι


Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα (η ένταση της φωτιάς όχι στο max, προσοχή δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας γιατί αν φουσκώσει και χυθεί θα ανοίξουμε δουλειές με φούντες). Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά.

Στο εν τω μεταξύ, στρώνουμε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Είναι σημαντικό τα ταψιά να χωράνε ίσα -ίσα τα μελομακάρονα, γιατί αν τα σκεύη είναι μεγάλα θα απλώσει το σιρόπι και δεν θα το απορροφήσουν τα μελομακάρονα.

Ρίχνουμε πάνω στα κρύα μελομακάρονα το βραστό σιρόπι. Σε 3 λεπτά περίπου τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα γυρίζουμε άλλες δύο φορές και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα.

Όταν κρυώσουν και θέλουμε να τα βγάλουμε από το σιρόπι, όπως τα πιάνουμε ένα - ένα, το “σέρνουμε” στο χείλος του ταψιού για να στραγγίσει λίγο και να μην μείνει πάνω στο μελομακάρονο υπερβολική ποσότητα σιροπιού.

Ετοιμάζουμε το καρύδι χοντροτριμμένο, στο μούλτι, και τα πασπαλίζουμε ένα-ένα προσεκτικά.

Πριν τα στρώσουμε σε πιατέλα ή σε κουτί, αν θέλουμε να τα δωρίσουμε, στρώνουμε λίγο από το καρύδι στον πάτο, ώστε να μην κολλήσουν τα μελομακάρονα.

Και του χρόνου γεροί & δυνατοί!

1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page