top of page
  • Writer's picturexinomavri

Η πίτα του πατέρα μου

Updated: Feb 17, 2022

Τυρόπιτα με φίλο κρούστας




Καθ΄όλη τη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων δεν ευτύχισα να φάω κάτι από τα χέρια του πατέρα μου. Αγνοούσα παντελώς ότι ήξερε να μαγειρεύει. Όταν πια πήρε ο καθένας το δρόμο του, και έμεινε μόνος του, εξελίχθηκε σε δεινό μερακλή μάγειρα, με ιδιαίτερη μέριμνα για την εμφάνιση του φαγητού. Μετρούσε και υπολόγιζε με ακρίβεια, φρόντιζε με εμμονή τα ελάχιστα μαγειρικά του γκατζετάκια και μπορώ να πω ότι έγινε ακόμη πιο καλοφαγάς. Μεταξύ άλλων λάτρευε κάθε είδους πίτας, και από ένα ταξίδι του στην Βουλγαρία, έφερε μια ενδιαφέρουσα συνταγή για τυρόπιτα, με έτοιμο λεπτό φύλλο κρούστας.

Είναι η μόναδική πίτα με έτοιμο φύλλο που μας αρέσει πολύ.

Γίνεται αέρινη, τραγανη, μοσχοβολάει βούτυρο χωρίς να είναι λιπαρή, είναι ζουμερή και το αλάτι της είναι όσο ακριβώς πρέπει. Ευτυχώς η αδελφή μου διέσωσε τη συνταγή, με τη δεουσα ακρίβεια, και έτσι μπορώ τώρα να την παραδώσω στη δημοκρατία του διαδικτύου.



Υλικά για ένα μεγάλο ταψί 500 γρ. φύλλο κρούστας λεπτό, για γλυκά 500 γρ. τυρί φέτα (το βάρος του τυριού πρέπει να είναι ίδιο με το βάρος των φύλλων) 3 αυγά 300 γρ. γιαούρτι, ιδανικά ένα μεγάλο κεσεδάκι πρόβειο 100 ml νερό

για να λαδώσετε τα φύλλα: 120 γρ. παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο στο τέλος, άλλα 100 ml νερό

Υλοποίηση

1.Με ένα μεγάλο ψαλίδι κόβουμε τα φύλλα ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού.

2. Σε ένα μεγάλο μπωλ τρίβουμε καλά τη φέτα, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, τα 100 ml νερό και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Το μίγμα πρέπει να είναι σαν κρέμα.

3. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο, στρώνουμε 4 φύλλα που καλύπτουν ακριβώς τον πάτο χωρίς να προεξέχουν. Αλείφουμε το κάθε φύλλο και στο τέλος προσθέτουμε γέμιση.

4. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία στρώνοντας ανά 3 φύλλα, φροντίζοντας να στρώσουμε ομοιόμορφα και τα κομματάκια των φύλλων που κόψαμε. Τελειώνουμε τη στρώση με ολόκληρο φύλλο για να μπορούμε εύκολα να το αλείψουμε και να το κόψουμε.

5. Στην τελευταία στρώση είναι καλό να έχουμε πάλι 4 φύλλα. Χαράζουμε τα κομμάτια, αλείφουμε με βούτυρο.

6. Στο μπωλ της γέμισης προσθέτουμε όσο βούτυρο έχει περισσέψει και 100 ml νερό και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα την πίτα μας.

7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στην κάτω κάτω θέση, στους 190ο C για 30 λεπτά.

8. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε την πίτα μέσα για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Γίνεται πιο ωραία σε πυρίμαχο ταψί.


Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με κεφίρ, γίνεται εξαιρετική. Η αδελφή μου, ως πιο σκληροπυρηνική, πολλές φορές αντί για βούτυρο χρησιμοποιεί λίπος από ζυγούρι, αυτό που περισσεύει όταν μαγειρεύουμε ζυγούρι. Μ’ ένα μοσχοβολιστό λίπος από καλοκαιρινό ζυγούρι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο και από την εκδοχή του βουτύρου.


Καλοφάγωτη


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page