top of page
  • Writer's picturexinomavri

Μίσχοι και παντζαρόφυλλα

Βραστή σαλάτα με πορτοκάλι



Είναι χάρμα οφθαλμών. Τόσο οι μίσχοι όσο και τα φύλλα του παντζαριού έχουν πρώτα απ’ όλα εικαστικό ενδιαφέρον. Το σπάνιο σχήμα των μίσχων με τις ραβδώσεις τους, το ιδιαίτερο πράσινο των φύλλων, που διατρέχεται από τα κατακόκκινα νεύρα, το κόκκινο χρώμα που αφήνουν στο πιάτο. Δεκάδες παιχνίδια, εικαστικά και γευστικά, μπορεί να ακουμπήσουν στο τραπέζι.

Με το έντονο πορτοκαλί του πορτοκαλιού κάνουν σπουδαία αντίθεση, και γευστικά είναι ταμάμ.

Τέτοια εποχή που το πρωτόλαδο μοσχοβολάει, το μόνο που θέλει ακόμη η σαλάτα, είναι λίγο θαλασσινό αλάτι και μια υποψία σκόρδου.


Μ’ ένα μαχαίρι κόβουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα, τους μίσχους και τους βολβούς των παντζαριών. Βάζουμε στην άκρη τους βολβούς για άλλα μαγειρέματα και πλένουμε καλά μίσχους και φύλλα.

Σε αλατισμένο βραστό νερό, τοποθετούμε πρώτα τους μίσχους και τους βράζουμε για περίπου 7 με 8 λεπτά. Θέλουμε να κρατάνε λίγο στο δόντι. Μόλις γίνουν, τους αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο νερό προσθέτουμε τα φύλλα, τα οποία χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο για να γίνουν. Μόλις μαλακώσουν και αυτά, στα 3-4 λεπτά, τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω από τους μίσχους.

Σ’ ένα μικρό γυάλινο βαζάκι προσθέτουμε ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και ελάχιστο σκόρδο, τριμμένο.



Κλείνουμε το βαζάκι, το ανακινούμε καλά να ανακατευτούν τα υλικά μας, και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.

Κόβουμε μικρά κομματάκια από μία φέτα πορτοκάλι και τα προσθέτουμε κι αυτά στη σαλάτα.

Αν θέλετε στάξτε και λίγες σταγόνες πορτοκάλι, με φειδώ όμως, δεν θέλουμε να παραγλυκάνει η σαλάτα.





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page