top of page
Writer's picturexinomavri

Παγωμένη σούπα γιαουρτιού

Updated: Jul 9, 2021

Η γεύση του καλοκαιριού


Αν έπρεπε να διασώσω μία και μόνη συνταγή μου, αυτή θα ήταν η παγωμένη σούπα γιαουρτιού ή αλλιώς ταρατόρ, όπως γνώρισα τη συνταγή πριν από 40 χρόνια.

Την πρωτοδοκίμασα όταν ήμουν 8 χρονών, ώς πρώτο πιάτο σε επίσημο δείπνο, σ’ ένα μεγαλοαστικό σπίτι στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια. Και ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την έννοια του πρώτου πιάτου, εκεί στο τέλος της δεκαετίας του 70. Τα τελευταία χρόνια την καθιέρωσα, εναλλάξ με την παγωμένη ντοματόσουπα, ώς πρώτο πιάτο σε όλα τα καλοκαιρινά γεύματα, και είμαι πολύ περήφανη όταν βλέπω την αγαλιάση των συνδαιτημόνων μου, μόλις δοκιμάζουν την πρώτη δροσιστική κουταλιά, μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού.

Απλή, πανεύκολη, εντυπωσιακή μέσα στην απλότητά της. Μόλις την κατακτήσει κανείς δεν χρειάζεται να μετρά ποσότητες. Εδώ σημειώνω τα πάντα με εξαντλητική ακρίβεια, γιατί είναι ένα πιάτο που δεν έχουμε εξοικειωθεί με την υφή του, τη γεύση του, την ουσία του.

Η στιγμή που ακουμπάω στο τραπέζι, εκεί στα μέσα Ιουνίου, το βαθύ παγωμένο πιάτο με τη σούπα, ξέρουμε στο σπίτι ότι μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι.

Αφιερωμένο σε όλους τους καλοκαιρινούς καλεσμένους μας και σ’ αυτούς που περιμένουμε τα επόμενα καλοκαίρια.


Υλικά

Για 2 άτομα (από 220 ml η κάθε μερίδα)


300 γρ. στραγγιστού γιαουρτιού τουλάχιστον 10% λιπαρά (αν βρείτε γιαούρτι σακούλας, είναι το ιδανικό)

100 ml παγωμένου νερού

2-3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

λίγες σταγόνες λεμόνι

10 - 15 ασπρισμένα ωμά αμύγδαλα, (ή 4-5 καρύδια) ψιλοκομμένα

4 κουταλιές ψιλοκομμένο αγγουράκι

2-3 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου για διακόσμηση


Οδηγίες

Χτυπάμε στο μούλτι το γιαούρτι, το νερό, το ελαιόλαδο το αλάτι και το λεμόνι, μέχρι να γίνει μία ομοιογενής παχύρρευστη μάζα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σούπα, μοιράζουμε σε βαθιά παγωμένα πιάτα τα αμύγδαλα και το αγγουράκι, προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού, διακοσμούμε το πιάτο τοποθετώντας στο κέντρο του τα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρουμε αμέσως.


Η πανεύκολη αυτή συνταγή έχει τα μυστικά της.

1. Η ακριβής αναλογία γιαουρτιού νερού εξαρτάται από τη μάρκα του γιαουρτιού και το ποσοστό των λιπαρών του. (στο στραγγιστό γιαούρτι Όλυμπος η αναλογία είναι 150γρ. γιαούρτι/ 50ml νερό). Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι παχύρρευστο, όπως μία βελουτέ χειμωνιάτικη σούπα.


2. Είναι σημαντικό η σούπα να φτάσει παγωμένη στο τραπέζι. Γι’ αυτό τοποθετώ τα πιάτα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.


3. Αν θέλουμε ετοιμάζουμε τη σούπα αρκετές ώρες νωρίτερα και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Μπορεί να μείνει 3-2 μέρες. Καλό είναι όμως, τα αμύγδαλα και το αγγουράκι να τα προσθέσουμε την ώρα του σερβιρίσματος σε κάθε πιάτο ξεχωριστά. Αυτό μας εξασφαλίζει ότι θα σερβίρουμε σε όλα τα πιάτα την ίδια ποσότητα από τα στερεά υλικά. Επίσης, έτσι δεν θα “νοτίσουν” από το γιαούρτι και δεν θα χάσουν τη φρεσκάδα τους.


4. Για να ασπρίσουμε τα αμύγδαλα τα μουλιάζουμε για 15’ σε βραστό νερό και αμέσως μετά για ακόμη 15’ σε κρύο. Τα ξασπρισμένα αμύγδαλα, καθαρισμένα και κλεισμένα αεροστεγώς, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση 4-5 μέρες στο ψυγείο.


0 comments

コメント


bottom of page