top of page
  • Writer's picturexinomavri

Παράξενη Πρωτομαγιά

Μαγιάτικες μουσικές και παροιμίες


Ο Μάιος είναι από τους πιο πολυτραγουδισμένους μήνες του χρόνου, νομίζω ότι εύκολα μπορούμε να εντοπίσουμε τριάντα ένα τραγούδια, ένα για κάθε μέρα του.

Ξεκινάω σήμερα με το Παράξενη Πρωτομαγιά, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στίχοι του Νίκου Γκάτσου. Με τις φωνές των Μανώλη Μητσιά και Δήμητρα Γαλάνη.


Από Μαγιάτικες παροιμίες, οι περισσότερες αφορούν τις βροχοπτώσεις. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, όπου οι βροχές είναι ευεργετικές για τις καλλιέργειες, το πολύ νερό το Μάιο μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Γι αυτό και “στον καταραμένο τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει”

Χρειάζεται μεν ένα Μαγιάτικο πότισμα, αλλά με μέτρο. Έτσι έχουμε το, “αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα”.

Αλλά προφανώς πρέπει να είναι μόνο ένα, γιατί “Μάης βρεμένος, μούστος μετρημένος”, και με διαφορετική διατύπωση “Μάης άβρεχος, μούστος άμετρος”. Με μία μικρή παραλλαγή το “Μάης άβρεχος, τρυγητής χαρούμενος”.

Επίσης οι βροχοπτώσεις του Μαΐου επηρεάζουν και τα σιτηρά. Γι αυτό και, «ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά στάρι”, καθώς και “ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει”.

Μια λαϊκή ονομασία του Μαΐου είναι “Κερασάρης”, γιατί βέβαια είναι ο μήνας που ωριμάζουν αυτά τα καταπληκτικά και όμορφα φρούτα.


Οι πρώτοι στίχοι από το ποίημα του Κωστή Παλαμά, Κεράσια, είναι:

Το Μάη έχ’ η άνοιξη, τα χελιδόνια ο Μάρτης, ο Απρίλης τα τριαντάφυλλα, κι ο Μάης τα κεράσια.


Και σας χαιρετώ με το κορίτσι του Μάη. Μουσική Robert Van Leeuwen, στίχοι Σέβη Τηλιακού. Παίζουν και τραγουδούν οι Olympians.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page