top of page
Writer's picturexinomavri

Η κρεατόπιτα της Μιλένας

Updated: Feb 17, 2022

Κρεατόπιτα από το Βελιγράδι


Επειδή, όπως φαντάζεστε, η ξινόμαυρη κάνει και διεθνή καριέρα, μετά τη δημοσίευση της Βελιγραδέζας πρασοτυρόπιτας, λάβαμε από το Βελιγράδι δύο παραλλαγές αυτής της πίτας, μία κρεατόπιτα και μία τυρόπιτα, τις οποίες μαγείρευε μία σπάνια γυναίκα, η Milena Stanimirović. Η Μιλένα γεννήθηκε στο Βάλιεβο το 1908 και αγαπούσε πολύ τα γράμματα, αλλά στις αρχές του αιώνα η εκπαίδευση των γυναικών αντιμετώπιζε τεράστια εμπόδια. Παντρεύτηκε τον Μίροσλαβ Μαριάνοβιτς, ζήσανε όλοι τους τη ζωή στην καρδιά του Βελιγραδίου, και κάνανε τρεις κόρες, τις οποίες φυσικά εξόπλισε με λαμπρές σπουδές. Η μία έγινε κτηνίατρος, η δεύτερη αρχιτέκτονας και η τρίτη, η Μίριανα, μία σπουδαία αρχαιολόγος.


Η Milena και ο Miroslav Marjanovic, την ημέρα του αραβώνα τους, το 1928 ή 29.

Οι συνταγές της Μιλένας διαφέρουν μόνο ως προς τη γέμιση, ενώ παραμένει ίδια η τεχνική του τελειώματος της πίτας.

Παραθέτω σήμερα την κρεατόπιτα και ευχαριστώ θερμά τον εγγονό της, τον Μίροσλαβ, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε τις συνταγές και τις φωτογραφίες.


Θυμίζω ότι η ιδιεταιρότητα της πίτας είναι το γεγονός ότι αφού την ολοκληρώσουμε, την περιχύνουμε με ένα μείγμα από αυγά, στραγγιστό γιαούρτι και ανθρακούχο νερό. Το μείγμα ομογενοποιεί τα φύλλα και τη γέμιση μ’ έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, ενώ το ανθρακικό του νερού την αφρατεύει και της δίνει όγκο.


Η κρεατόπιτα της Μιλένας


Υλικά

500 γρ φύλλα πίτας (συστήνω ανεπιφύλακτα το Ζαγορίσιο παραδοσιακό φύλλο Χαβέλα)

600 γρ μοσχαρίσιος κιμάς

1-2 ξερά κρεμμύδια

1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα

2-3 φλιτζάνια μαϊντανό & άνηθο ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Για το μείγμα

2 αυγά

1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό


H Milena, γιαγιά πλεόν, με τα δύο πρώτα εγγόνια της, τη Dragana και τον Vuk. Τα λουλούδια στο βάζο συμβολίζουν ότι το επόμενο εγγόνι αναμένεται σύντομα.

Οδηγίες

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μαραίνουμε σε λίγο ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε το γάλα για να μαγειρευτούν μέσα σ’ αυτό, μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε το κιμά, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ανακατεύουμε διαρκώς για να σοταριστεί ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Χωρίζουμε τη γέμιση σε δύο μέρη.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαστάσεων 30Χ40. Στρώνουμε ένα φύλλο και το λαδώνουμε με δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Αν έχουμε σπρέι λαδιού, το ψεκάζουμε σε όλη του την επιφάνεια. Στρώνουμε από πάνω ένα 2ο φύλλο και απλώνουμε τη μισή γέμιση, προσέχοντας να διασκορπιστεί καλά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, φύλλο – λάδωμα – φύλλο - υπόλοιπη γέμιση. Στρώνουμε ένα ακόμη φύλο το λαδώνουμε και αυτό και στρώνουμε και το τελευταίο.

Κόβουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι σε 12 κομμάτια και ετοιμάζουμε προσεκτικά το μείγμα με το οποία θα περιχύσουμε την πίτα μας.

Σε μία βαθιά γαβάθα χτυπάμε καλά τα 2 αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, αλατίζουμε και τα ομογενοποιούμε καλά. Τέλος προσθέτουμε πολύ προσεκτικά το ανθρακούχο νερό και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι μας. Είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί δεν θέλουμε να εξατμιστεί το ανθρακικό. Περιχύνουμε την πίτα μας, προσέχοντας ώστε το μείγμα να μπει στο εσωτερικό της και ταυτόχρονα να καλυφθεί όλη της η επιφάνεια. Την αφήνουμε να σταθεί περίπου 1 ώρα και μετά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία θέση.


Ονειρεύομαι βόλτες στο φθινοπωρινό Βελιγράδι και υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι αυτό θα είναι το πρώτο μου ταξίδι μετά την πανδημία.



0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page