top of page
  • Writer's picturexinomavri

Μίλα μου για πέστο

Πέστο μαϊντανού με αμύγδαλα


Το πιο διάσημο πέστο του πλανήτη φτιάχνεται με βασιλικό και κουκουνάρι.

Μ’ αρέσει μεν, αλλά είμαι οπαδός του πέστο με μαϊντανό.

Είναι πιο αέρινο, συνοδεύει μία γεύση χωρίς να επιβάλει το χαρακτήρα του σε όλο το πιάτο. Λειτουργεί σαν ένα δροσερό χαλί για να περπατήσουν πάνω του τα υπόλοιπα υλικά.

Η δροσερή διακριτική γεύση του μαϊντανού κάνει εξαιρετική κολεγιά με τα αμύγδαλα και όχι τόσο με το κουκουνάρι.

Ωμά αμύγδαλα, είτε με το ξυλώδες περίβλημά τους είτε άσπρα, αλλά και άσπρα ελαφρώς ψημένα* για λίγο πιο έντονη γεύση.

Από κει και πέρα, ένα αρωματικό πρωτόλαδο και λίγο θαλασσινό αλάτι θεωρώ ότι είναι το δίδυμο που το απογειώνει.

Συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο τα ζυμαρικά, και φτιάχνει μαζί τους ένα ολοκληρωμένο πιάτο με λίγο τριμμένο τυράκι ή λίγο γιαούρτι (δες λιγκουίνι με πέστο μαϊντανού). Κάνει εξαιρετική παρέα σε κόκκινα κρέατα και πουλερικά, που είναι ψημένα σκέτα. Αναβαθμίζει ένα απλό σάντουιτς, αλείφοντας μια κουταλιά πέστο στο ψωμάκι.

Δεν είναι συνταγή με αυστηρή δοσολογία. Εδώ δίνω μια ενδεικτική αναλογία. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε και καταλήξτε στις αναλογίες που θέλετε.

Υλικά

2 ματσάκια μαϊντανό

1 σκελίδα σκόρδου

1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα

χυμό από μισό λεμόνι

1 τουλάχιστον φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

θαλασσινό αλάτι

Υλοποίηση

Κόβουμε λίγο χοντρά κοτσάνια του μαϊντανού, δεν το ξεφυλλίζουμε γιατί τα λεπτά κοτσανάκια του τα θέλουμε. Τον πλένουμε και τον στεγνώνουμε καλά ή στη συσκευή που στεγνώνουμε τις σαλάτες ή απλώνοντας τον σε μία στεγνή πετσέτα. Για να τον δουλέψουμε ευκολότερα στο μούλτι, τον χοντροκόβουμε πρώτα μ’ ένα μαχαίρι. Πολτοποιούμε τη σκελίδα στην πρέσα σκόρδου ή αν δεν έχουμε πρέσα το τρίβουμε στον τρίφτη στην λεπτή του πλευρά. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Συνήθως χρειάζεται να ανοίξουμε μία-δύο φορές το μούλτι, να ανακατέψουμε τα υλικά μας για να μπορέσει όλος ο μαϊντανός να αλεστεί. Δοκιμάζουμε, συμπληρώνουμε λάδι, αλάτι ή και σκόρδο, και το απολαμβάνουμε!

Όσο περισσέψει το διατηρώ στο ψυγείο, αλλά όχι πάνω από δύο μέρες, γιατί χάνει τη φρεσκάδα του.


* για να ξεφλουδίσουμε τα αμύγδαλα τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και αμέσως μετά σε κρύο. Αν θέλουμε να τα ψήσουμε ελαφρώς για να φύγει η υγρασία τους και να έχουν λίγο πιο έντονη γεύση, ο καλύτερος τρόπος είναι να τα τοποθετήσουμε σε ταψί με λαδόκολλα και να τα στεγνώσουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, στις αντιστάσεις, στους

80-100 βαθμούς, για 2-3 ώρες. Διατηρούνται σε κλειστό βάζο για αρκετό καιρό, τραγανά και χρυσαφένια.





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page